Povoljna klima sa submediteranskom vegetacijom, zaštićenost od jakih vjetrova, visok postotak soli u zraku, duga i plitka pješčana plaža te velik broj sunčanih sati godišnje razlog je što su liječnici vrlo rano počeli preporučivati Crikvenicu za oporavak i liječenje bolesti dišnih organa te se, od kraja 19. st. razvija kao turističko središte i klimatsko lječilište.
1910. godine je čehinja Marija Steyskalova osnovala Češko dječje oporavilište u iznajmljenoj vili „Zeleni gaj“ između Crikvenice i Dramlja. Ovamo dolaze sve do 1948., osim ratnih godina, mnogobrojna čehoslovačka djeca na opravak, liječenje i ljetovanje.
Na istom mjestu se 1948. godine osniva Oporavilište za rekonvalescentnu djecu „Primorka“, a 1960. Zavod za talasoterapiju „Primorka“. Osnivač je prof.dr. Pansini s Pedijatrijske klinike u Zagrebu.
Iste, 1960. godine je osnovan i Zavod za talasoterapiju bolesti uha, grla i nosa u zapadnom krilu hotela „Therapia“, na inicijativu prof.dr. Šercera i akademika prof.dr. Padovana s ORL klinike bolnice „Dr. Mladen Stojanović“, danas KB „Sestre milosrdnice“ iz Zagreba.
1967. se ova dva zavoda objedinjuju u Bolnicu za liječenje i rehabilitaciju dišnih organa, smještenu na sadašnjem lokaliteu. 1979. bolnica dobiva status interkomunalne bolnice s nazivom Specijalna bolnica za rehabilitaciju i liječenje dišnih organa i reumatizma, a 1995. današnji naziv Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
WEBCAM
Web kamera Thalassotherapia Crikvenica - Europe, Hrvatska, SopaljskaThalassotherapia
© Thalassotherapia Crikvenica 2007. - Gajevo šetalište 21 - 51260 Crikvenica - Croatia - Tel. +385 51 407 666
Design & Development OlympiaStudio 2007.